Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Rijbereik e-auto lager dan voorgespiegeld

27-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Elektrische auto's laadpalen 930x520
Elektrische auto’s kunnen per laadbeurt minder ver rijden dan fabrikanten voorspiegelen. Uit een test van consumentenorganisaties onder ,,reële omstandigheden’’ blijkt dat het bereik gemiddeld maar 60 procent is van wat in reclames wordt beloofd.

Testen

Drie elektrische auto’s werden getest: de Nissan Leaf, de Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Bijvoorbeeld die laatste zou 520 kilometer kunnen rijden met een volle accu, maar dat is volgens de testers maar 304 kilometer.

Verschil door theoretische test

De verschillen komen doordat het ‘officiële’ rijbereik wordt berekend op basis van een theoretische test van de Europese Unie, legt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop uit. Die stelt dat automakers zich ,,ten volle bewust zijn van het feit dat hun cijfers mijlenver verwijderd zijn van de realiteit''.

Voortaan "duidelijke en correcte" informatie

Test-Aankoop wil dat ze voortaan ,,duidelijke en correcte’’ informatie aan de consument geven. De methode waarmee fabrikanten nu nog mogen werken wordt overigens binnenkort vervangen door een laboratoriumtest die wat realistischer is. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!