Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

RIVM waarschuwt voor smog in zuidoosten

05-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport logo 930x520
Het zuidoosten van Nederland krijgt donderdagmiddag te maken met smog. Deze verhoogde concentratie van luchtvervuiling kan acute gezondheidsklachten veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn. Daarvoor waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.

Gezondheidsproblemen

Ze krijgen het advies om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. ,,Het advies geldt voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.''
Smog, veroorzaakt door ozon, kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kunnen mensen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel.

Waarschuwing niet stoken

Het Longfonds wil dat er bij de huidige weersomstandigheden voortaan ook een waarschuwing uitgaat om niet te stoken. ,,Het gebruik van barbecues, vuurkorven en terrashaarden draagt op deze warme en windstille dagen extra bij aan de ongezonde luchtkwaliteit. Mensen met een longziekte hebben echt ontzettend veel last van deze slechte luchtkwaliteit'', aldus de belangenorganisatie. ANP

Meer over:

rivm, smog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!