Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Ruimte voor meer treinen in spoorboekje 2020'

'Ruimte voor meer treinen in spoorboekje 2020'

De nieuwe dienstregeling wordt in het spoorboekje voor 2020 per tien seconden ingedeeld en niet meer per minuut, meldt ProRail. Volgens de spoorbeheerder is het voordeel dat de treinenloop nog nauwkeuriger kan worden ingepast "en weer wat ruimte op het drukke Nederlandse spoor ontstaat".

Meer treinen in spoorboekje 2020

De nieuwe treinenloop gaat half december in. Tussen Amersfoort en Utrecht rijden per 15 december zes in plaats van vier intercity’s per uur. Ook rijden er meer treinen tussen Eindhoven en Dordrecht. In de zomer gaan er meer treinen rijden tussen Zandvoort en Haarlem, mede door de terugkeer van de Grand Prix Formule 1 op Zandvoort. Verder worden goederentreinen langer gemaakt om doelmatiger gebruik te maken van het spoor.

Capaciteit nadert grenzen

Dat zijn de belangrijkste veranderingen in het spoorboekje voor komend jaar, zoals spoorbeheerder ProRail heeft bekendgemaakt aan de ruim dertig vervoerders van reizigers en goederen. "De capaciteit van het spoor nadert haar grenzen sneller dan gedacht", aldus ProRail. Aan de hand van de wensen van de 34 gebruikers moest een grote puzzel worden gelegd "om de beschikbare ruimte op zevenduizend kilometer spoor en ruim vierhonderd stations te verdelen".