Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Rutte: goede hoop op 'ja' voor pensioenakkoord'

'Rutte: goede hoop op 'ja' voor pensioenakkoord'

Minister-president Mark Rutte heeft "goede hoop" dat de leden van de vakbonden zich uitspreken voor het pensioenakkoord dat vorige week werd gesloten. Hij zegt dat hij er "geen seconde over nagedacht" heeft wat het kabinet zal doen als dat niet gebeurt.

Aanpassingen aan het pensioenstelsel

De aanpassingen aan het pensioenstelsel moeten helpen het risico op pensioenkortingen te verminderen. Daarnaast zorgen ze volgens Rutte voor een eerlijkere verdeling van de lasten, terwijl maatwerk mogelijk wordt voor mensen met een zwaar beroep die eerder willen stoppen. Al met al ligt er volgens hem een "afgewogen compromis".

Wachten op stemming

De afspraken liggen momenteel ter stemming voor aan de leden van de vakbonden. De uitslag wordt zaterdag verwacht. Vooral bij FNV lijkt het spannend te worden. Toch vreest Rutte geen tegenstem van de grootste vakorganisatie. "Ik verwacht dat niet, ik heb echt goede hoop dat er een ja uitkomt." Tegelijkertijd begrijpt de premier het als FNV'ers niet "dolenthousiast" zijn. "Niemand krijgt alles wat hij wil hebben." ANP