Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Schiphhol dreigt met geding om bereikbaarheid

Schiphhol dreigt met geding om bereikbaarheid

Schiphol stelt dat de luchthaven tijdens de landelijke ov-staking aanstaande dinsdag (28 mei) bereikbaar blijft met het openbaar vervoer. Indien overleg met de vakbonden niet leidt tot het gewenste resultaat, stapt Schiphol naar de rechter om dit proberen af te dwingen. De luchthaven bereidt daarvoor een spoed-kort geding voor bij de rechtbank Noord-Holland. Dit zou zondagochtend moeten plaatsvinden op de luchthaven.

"We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden."

Het overleg met de bonden loopt nog de komende dagen. Dat benadrukt de woordvoerder van Schiphol. "We hebben geen conflict met de bonden, maar we hebben tegengestelde belangen. We willen Schiphol bereikbaar en veilig houden. Als er helemaal geen treinen en bussen rijden, wordt dat ernstig beperkt."

Extra druk op de weg

Volgens de woordvoerder komt bijna de helft van de reizigers met het openbaar vervoer naar de luchthaven, om vanaf daar hun reis voort te zetten. Wanneer het ov niet rijdt, zal het als gevolg daarvan extra druk worden op de weg richting Schiphol. De woordvoerder stelt dat de vele mensen die landen, ook uit het buitenland, bovendien niet weg zouden kunnen van het vliegveld. En dat levert allerlei risico's op voor de veiligheid.

Verbod van de staking of gedeeltelijk verbod

Het is op dit moment niet duidelijk wat de exacte inzet van een kort geding zou worden. Het kan bijvoorbeeld gaan om een verbod van de staking of om een gedeeltelijk verbod. Dat hangt volgens de woordvoerder nu nog af van de uitkomst van de gesprekken.

De FNV bevestigde dat het overleg doorgaat, maar wilde afgelopen vrijdagavond nog niet inhoudelijk reageren.

Wat is het doel van de staking? De bonden willen met de landelijke staking een beter pensioenstelsel afdwingen bij de werkgevers. ANP