Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Schiphol bleef in 2016 binnen alle normen

17-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schiphol 930x520
Schiphol is vorig jaar binnen de normen gebleven wat betreft lawaai, luchtvervuiling en veiligheidsrisico. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over het 'gebruiksjaar' 2016, dat liep van 1 november 2015 tot en met 31 oktober 2016.
Waarschuwing
luchtvaartmaatschappijen kregen een waarschuwing omdat ze afweken van de voorgeschreven route.
Dwangsommen
Elf maatschappijen kregen een last onder dwangsom opgelegd, omdat ze een vlucht op Schiphol uitvoerden tussen 23.00 uur en 07.00 uur zonder dat ze daarvoor een 'slot' (toestemming) hadden gekregen. Van die elf hebben maatschappijen die nogmaals de fout in zijn gegaan, dwangsommen betaald van in totaal 345.000 euro.
Geluidsnormenstelsel
Lokaal zijn overigens wel de normen voor geluidsoverlast overschreden, althans gemeten volgens het huidige normenstelstel. Maar bij Schiphol wordt al gevlogen volgens een nieuw geluidsnormenstelsel, dat echter nog niet wettelijk van kracht is. Om die reden hebben overschrijdingen van geluidsnormen aan de zuidkant van de luchthaven in vijf gevallen niet geleid tot maatregelen van de ILT. Over één geval bij Schiphol-Oost wordt nog nagedacht.
Nieuwe geluidsnormen
Volgens de nieuwe geluidsnormen worden, afhankelijk van de weersomstandigheden, de start- en landingsbanen gebruikt die het kleinste aantal mensen hinderen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!