Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Scholen in krimpregio's krijgen miljoenen aan financiële ondersteuning

15-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderwijs school krijtbord 930
In regio's waar het aantal leerlingen op middelbare scholen afneemt, wordt extra geld beschikbaar gesteld om die daling het hoofd te bieden.
Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) meldt aan de Tweede Kamer dat hiervoor de komende vijf jaar maximaal 48 miljoen euro per jaar beschikbaar is. Vanuit onderwijs wordt al langer gevraagd om financiële ondersteuning voor scholen in krimpregio's. Met name in de provincies Friesland, Groningen, Gelderland, Limburg en Zeeland dreigen scholen kopje onder te gaan door gebrek aan leerlingen. 

Bekostiging onderwijs

De komende twee jaar trekt het kabinet in totaal 25 miljoen euro extra uit. Als de komende vijf jaar de krimp harder doorzet dan wordt verwacht, kan ook geld dat daardoor niet nodig is voor de bekostiging van onderwijs worden ingezet om scholen te helpen. Hierdoor kan het totale budget oplopen tot 48 miljoen euro per jaar.

Toekomstbestendige scholen

"De daling van het aantal leerlingen is een probleem in grote delen van het land", zegt Slob. "Door deze investering helpen we scholen om toekomstbestendig te worden." Hoe het geld besteed wordt, zal volgens de minister per geval verschillen.
Sommige scholen zullen gebaat zijn bij meer samenwerking of zelfs een fusie. Er zullen ook vestigingen helemaal de deuren moeten sluiten. Dat moet echter juist voorkomen worden als leerlingen daardoor te ver moeten fietsen naar school.

Maximale afstand tussen scholen

Slob werkt nog aan de details over de regeling, zoals bijvoorbeeld de maximale afstand tussen scholen. In ieder geval wil hij voorkomen dat er "witte vlekken" op de kaart ontstaan, omdat anders "de leefbaarheid van dunbevolkte gebieden in het geding komt".
Het financiële effect van de regeling is "voor de sector als geheel beperkt", aldus Slob. Hij wijst erop dat jaarlijks 8 miljard euro wordt uitgegeven aan het voortgezet onderwijs. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!