Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Schrikbarend weinig' mensen met betalingsproblemen krijgen hulp

10-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Geld rekenmachine 930 x 520
Het Nibud stelt dat, 'schrikbarend weinig' mensen met ernstige betalingsproblemen hulp krijgen bij het oplossen ervan. De helft van de Nederlandse huishoudens met ernstige geldproblemen (ruim 360.000) zegt dat ze niet weten waar ze terecht kunnen.
Het overgrote deel van hen, 285.000 huishoudens, denkt dat de problemen niet zo groot zijn dat ze daar hulp bij nodig hebben. Dit terwijl ernstige betalingsproblemen meestal niet op te lossen zijn zonder professionele hulp.  Dit blijkt uit het rapport Financiële Problemen 2018 dat het Nibud vandaag publiceert.

In vroeg stadium helpen

Gemeenten moeten mensen met geldproblemen in een zo vroeg mogelijk stadium helpen pleit het Nibud. Het is belangrijk dat voor iedereen duidelijk wordt dat mensen professionele hulp nodig hebben op het moment dat ze achterlopen met het betalen van de huur of dreigen afgesloten te worden van energie.

'Zonder hulp komen ze er niet uit'

Er zijn in Nederland anderhalf miljoen huishoudens met betalingsproblemen. De helft daarvan is ernstig. Van hen krijgt 34 procent geen enkele hulp. Vooral om die laatste groep, ruim 240.000 huishoudens maakt het Nibud zich zorgen. ‘De problemen zijn dusdanig groot, dat zij er zonder hulp niet uit komen,’ aldus Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘Dit zijn mensen bij wie bijvoorbeeld de energie is afgesloten, of waarbij beslag op het loon is gelegd.'

Aantal huishoudens met betalingsproblemen gelijk gebleven

Zo'n 38 procent van de Nederlandse huishoudens kan moeilijk rondkomen. Dat zijn er minder vergeleken met 2012 en 2015, toen 45 procent de eindjes moeilijk aan elkaar kon knopen. Uit het onderzoek van Nibud blijkt wel dat het aantal huishoudens met betalingsproblemen niet daalt. Ook lijkt dit probleem te verergeren. Vooral jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden met kinderen en de hogere inkomensgroepen hebben relatief gezien het vaakst betalingsproblemen. 
Bronnen: ANP/ Nibud
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!