Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Smartphones makkelijk met pasfoto's te ontgrendelen'

'Smartphones makkelijk met pasfoto's te ontgrendelen'

Een flink deel van de smartphones op de Nederlandse markt is eenvoudig te ontgrendelen met een goede portretfoto van de gebruiker, als die gezichtsherkenningsfunctie is ingeschakeld. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond na een test van de 110 meest gebruikte toestellen.

Uit de test blijkt dat 38 procent (42 toestellen) van de onderzochte smartphones gevoelig is voor deze zogenoemde fotohack.

Alleen vergrendelcode of vingerafdruk gebruiken

Volgens de bond zijn onder meer telefoons van Samsung (Galaxy A7 en A8), Huawei (P20, P20 Lite en P20 Pro), Nokia (model 3.1 en 7.1) en Sony (Xperia XZ2 en XZ2 Compact) kwetsbaar. Gebruikers van deze toestellen wordt geadviseerd om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.

Niet alle toestellen zijn te kraken

Niet alle toestellen van genoemde merken zijn met een foto van de gebruiker te kraken. De Samsung Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro hebben een goede gezichtsherkenningsfunctie, zegt de Consumentenbond. Ook de iPhones van Apple zijn veilig.

Waarschuwingsmelding

Bij het instellen van gezichtsontgrendeling geven telefoons vaak wel een waarschuwing dat de techniek niet zo veilig is als andere. Maar dat de beveiliging zó zwak is, zal niet elke gebruiker aannemen. Op de site van de Consumentenbond is een lijst te vinden met welke telefoons wel en niet met een foto zijn te ontgrendelen.

Bron: ANP/ De Consumentenbond

Kunnen anderen je smartphone met gezichtsherkenning ontgrendelen?

Afgelopen maart besteedde Kassa al aandacht aan het ontgrendelen van smartphones met gezichtsherkenning. Bekijk hier het fragment!