Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Sneller strengere regels aan houtkachels

15-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
hout kachel 930 520
Het kabinet wil de belangrijkste schadelijke effecten op de gezondheid door houtkachels beperken. Daarom zullen al vanaf 2020 scherpere Europese uitstooteisen voor nieuw verkochte houtkachels van kracht worden, twee jaar eerder dan gepland.
Mensen met bijvoorbeeld astma kunnen veel last hebben van houtstook. Fijnstof afkomstig hiervan is niet meer of minder schadelijk dan fijnstof bijvoorbeeld geproduceerd door het verkeer.

Strengere emissie-eisen

In Vlaanderen en Duitsland gelden al strengere emissie-eisen voor houtkachels. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) wil voorkomen dat kachels die niet aan de nieuwe eisen voldoen op de Nederlandse markt worden gedumpt. ,,Een categorisch verbod van houtstook - zoals sommige mensen willen - is wat mij betreft niet aan de orde", schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer.

Bewustmaking van gevolgen

Verder wil Van Veldhoven mensen bewust maken van de gevolgen van het stoken met houtkachels. Ook komt er een protocol waarmee gemeenten overlast door houtkachels kunnen aanpakken en wordt onderzocht of het nog wenselijk is om subsidie te geven op pelletkachels.

Stookalert

Er wordt nog gewerkt aan een stookalert. Dat moet gebruikers alarmeren wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn om de kachel aan te maken. Naar verwachting zal het stookalert eind dit jaar al operationeel zijn. Ongeveer een op de vijf huishoudens heeft een open haard of een kachel. Zo'n 50 procent van de mensen geeft aan wel eens last te hebben van een houtkachel of vuurkorf. ANP

Meer over:

hout, kachel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!