Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Snoeiafval taxus in trek als kankermedicijn

27-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
taxus.jpg
Nederlandse gemeenten gaan snoeiafval van taxusheggen verzamelen om er een kankermedicijn van te laten maken. Volgens het AD doen 70 dorpen en steden naar Belgisch voorbeeld mee aan het eerste Nederlandse 'vergroot de hoop'-snoeiseizoen.
Eén kubieke meter
Voor één sessie chemotherapie is overigens wel één kubieke meter jonge twijgjes nodig. Internist-oncoloog Schellens vraagt zich daarom in de krant af of de inzamelingsactie wel de moeite waard is. ,,Er zijn heel veel naalden nodig om een heel klein beetje werkzame stof te krijgen.'' De werkzame stof heet 'baccatine'.
Langzaam
Taxus groeit echter langzaam. Pas na tien of vijftien jaar is hij groot genoeg om snoeisel op te leveren. Alleen de scheuten die minstens vijf centimeter lang zijn worden gesnoeid, anders zit er te weinig baccatine in de naalden.
Farmaceutische bedrijven
Het afval kan in speciaal geplaatste bakken worden gegooid, waarna het in België wordt gedroogd en verscheept naar farmaceutische bedrijven in China. Alle gemeenten in Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg zijn benaderd voor de actie.
ANP/AD/Trouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!