Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

SP wil meer onderzoek naar leenstelsel

25-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
studenten_28.jpg
Het onderzoek waarop minister Jet Bussemaker (Onderwijs) haar plannen voor de invoering van een sociaal leenstelsel baseert, ,,is broddelwerk'', vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. De Rekenkamer moet volgens hem bekijken in hoeverre het onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) van toepassing is op Nederland.
"asociaal leenstelsel"
Van Dijk is fel tegenstander van het ,,asociaal leenstelsel'', zoals hij het nieuwe systeem vaak noemt. ,,Dit onderzoek is gebaseerd op veranderingen in het collegegeld in Amerika. Totaal onvergelijkbaar met het afschaffen van de basisbeurs in Nederland'', zegt Van Dijk.
Ook moet bijvoorbeeld het IOO (Instituut Onderzoek Overheidsuitgaven) nog eens goed naar de effecten van de invoering kijken, vindt Van Dijk. ,,De gevolgen van het leenstelsel zijn zo ingrijpend, dat je niet over één nacht ijs kunt gaan'', stelt hij.
De SP'er verwacht steun van zijn voorstel van andere partijen. Ook de PvdA kan volgens hem niet tegen extra onderzoek zijn.
Misverstanden
Bussemaker stelt in een reactie blij te zijn met het onderzoek van het CPB. Het is volgens haar te vroeg om al te besluiten dat er meer onderzoek nodig is. Volgens haar wordt het gedrag van studenten niet alleen bepaald door de nieuwe regels, maar ook door de misverstanden die rondgaan over het sociaal leenstelsel. ,,Veel zal afhangen van de vraag of wij erin slagen de veranderingen goed te communiceren'', stelde de minister.
Als er echt nog vragen zijn, is Bussemaker best bereid om verder onderzoek te doen. ,,Maar niet alleen omdat Kamerleden een onderzoek naar de prullenbak verwijzen omdat de uitkomsten hen niet bevallen'', stelt ze. Bovendien heeft ze opdracht gekregen van de Tweede Kamer om de gevolgen van het stelsel goed in de gaten te houden. ,,Dus we blijven het volgen.''
Vervanging basisbeurs
VVD en PvdA hebben afgesproken dat de basisbeurs vanaf september 2014 wordt vervangen door een sociaal leenstelsel. Daarbij is de volledige studiefinanciering een lening die na het behalen van het diploma moet worden terugbetaald. De aanvullende beurs blijft wel bestaan.
Om dit stelsel te kunnen invoeren, heeft de coalitie hulp nodig van de oppositie. In de Eerste Kamer is namelijk geen meerderheid. GroenLinks en D66, de partijen die de coalitie aan genoeg stemmen kunnen helpen, hebben al aangegeven dat er nog flink wat aan de plannen moet veranderen voor zij hun handtekening onder het nieuwe stelsel zetten. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!