Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Spaarder ziet rendement vervliegen door hoge inflatie

09-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
spaarpotje930x520
Spaarders hebben in januari fors aan rendement ingeleverd op hun spaargeld. De inflatie bedroeg in januari 1,7 procent. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening was in januari 0,7 procent. “Zelfs al heb je de spaarrekening met de hoogste spaarrente, dan heeft de inflatie fors aan je rendement gesnoept en kom je uit op een negatief rendement van 1,0 procent voor januari”, stelt Amanda Bulthuis van Sparen.nl . De vergelijkingssite komt tot het slechte nieuws voor spaarders op basis van inflatiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Negatief rendement
De meeste spaarders hebben nog meer ingeleverd. Bij de grootste banken (ING, Rabobank, ABN AMRO), waar veruit het grootste deel van de Nederlanders een spaarrekening heeft, was de gemiddelde rente zelfs maar 0,3 procent. Verreken je dit met de inflatie, dan kom je op een negatief rendement van 1,4 procent. "En dan hebben we nog geen rekening gehouden met de belasting die je betaalt over je spaargeld”, voegt Bulthuis toe. Inflatie wil zeggen dat de prijzen stijgen en je geld dus minder waard wordt. Met hetzelfde bedrag kun je minder kopen. Een inflatie van 1,7 procent geeft aan dat het saldo op je spaarrekening in januari 1,7 procent minder waard was dan in december 2016.
Ook spaardeposito levert niets op
Spaardeposito’s, die doorgaans een hoger rendement bieden dan spaarrekeningen, kunnen ook niet meer opboksen tegen de hoge inflatie. Nagenoeg alle depositorekeningen bieden geen rentes die de inflatie overstijgen. Uitzondering hierop is een bank uit Estland bij welke je op een depositorekening met een looptijd van 10 jaar een rente ontvangt van 2 procent.
Overstappen
Voor wie zijn toevlucht niet wil nemen tot alternatieven zoals beleggen, is overstappen van spaaraanbieder een optie. Nederlandse aanbieders van spaarrekeningen vallen allemaal onder het depositogarantiestelsel waardoor je spaargeld tot €100.000 veilig is. “Door één van de grote banken in te ruilen voor een andere aanbieder, kun je je rendement bijna verdubbelen. Je levert nog altijd in, maar houdt de schade beperkt.”, aldus Bulthuis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!