Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Spaarders probleembanken moeten bloeden'

25-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld_2_04.jpg
Het reddingspakket voor het noodlijdende Cyprus is behoorlijk stevig. Het land is van de afgrond gered, maar spaarders bij probleembanken ,,zullen moeten bloeden''. Dat stelde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maandagochtend in Brussel. Bij een bank raken spaarders alles boven de 100.000 euro kwijt.
Laiki
Weekers erkende dat de spaarders van de twee grootste banken van Cyprus hard worden getroffen. Spaarders van de probleembank Laiki, die geleidelijk zal verdwijnen, verliezen alles boven een ton. Bij de Bank of Cyprus zullen spaarders op een andere manier fors moeten meebetalen. Maar alle spaartegoeden tot 100.000 euro blijven gegarandeerd.
,,De chaos is hiermee afgewend. De rekening wordt volledig neergelegd daar waar de problemen zijn veroorzaakt, bij de twee grootbanken.'' Volgens de bewindsman verslechterde de situatie van de twee banken de laatste dagen zodanig, dat dit de enige haalbare optie was.
Russische rekeninghouders
Weekers wacht af hoe met name de Russische rekeninghouders, die veel geld op Cyprus hebben geparkeerd, zullen reageren: ,,We zullen zien.'' Hij verwacht geen run op de banken, omdat er beperkingen zullen komen.
De staatssecretaris benadrukte dat de hele deal staat of valt met de uitvoering. ,,We zullen natuurlijk heel goed de vinger aan de pols houden'', aldus Weekers.
Forse aanpassing economie
Volgens Weekers zal Cyprus zal zijn economie fors moeten aanpassen. De financiële sector was veel te groot. ,,Dat kan zo'n land niet dragen, dat was eigenlijk een kind met een waterhoofd'', vindt de bewindsman. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!