Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Spaarrente verder richting 0 procent

Spaarrente verder richting 0 procent

De komende tijd kruipen de spaarrentes nog verder richting de 0 procent, voorspelt deskundige Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Geld.nl.

Dat spaarders minder rente tegemoet kunnen zien, heeft bijvoorbeeld ABN AMRO al aangekondigd. "Het zal dan ook niet lang duren voordat de andere grote banken, Rabobank en ING, volgen", zegt Bulthuis.

Lage spaarrentes

Al een aantal jaren liggen de spaarrentes heel laag. Bij ABN AMRO gaat de spaarrente per 17 juli van 0,03 naar 0,02 procent. Het was al bijna een jaar geleden dat een van de grote banken de rente op spaargeld had verlaagd. "Sinds augustus 2018 stonden de rentes stil", benadrukt Bulthuis.

Extra stimuleringsmaatregelen

Dat de banken nu de rentes toch weer verlagen, is volgens Bulthuis het gevolg van het bericht van de Europese Centrale Bank (ECB). Deze heeft laten weten dat zijn rentetarieven, waar de spaarrentes op gebaseerd zijn, voorlopig laag zullen blijven. Over een verdere verlaging wordt er zelfs nog gespeculeerd. De ECB komt mogelijk met extra stimuleringsmaatregelen als de economische verwachtingen niet verbeteren.

Verwachtingen

Bulthuis verwacht hierdoor dat de rentes nog wel een flinke tijd zo laag blijven. "Zeker nog één of twee jaar, want de verwachting is dat de ECB-rente minstens nog zo lang op het lage niveau blijft." ANP