Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Spoedmaatregelen voor mensen met schulden

Spoedmaatregelen voor mensen met schulden

Voor mensen die schulden hebben bij de overheid komen er spoedmaatregelen zodat zij in ieder geval genoeg geld overhouden om van te leven. De Belastingdienst stopt nog dit jaar met het automatisch afschrijven van bedragen tot 500 euro. De fiscus vorderde daarmee een deel van de schuld terug.

Verder is het de bedoeling dat er een einde komt aan het beslag op toeslagen. Daarnaast kunnen gemeenten coulanter zijn om te voorkomen dat mensen met schulden nog dieper in de problemen komen.

Maatregelen

Het gaat om maatregelen die in een wet stonden die op 1 januari had moeten ingaan. Maar de invoering liep vertraging op door ICT-problemen bij de Belastingdienst en andere organisaties.

,,Die wet komt er gewoon'', aldus staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Ze wil met de noodmaatregelen de situatie van mensen bij wie het water tot aan de lippen staat, nu al zo snel mogelijk verbeteren.

'Dieper in schulden door overheid'

Afgelopen zaterdag heeft Kassa aandacht besteed aan hoe je dieper in de schulden kan komen door de overheid. Driekwart van de mensen met schulden houdt te weinig over om van te leven, omdat schuldeisers te veel geld incasseren. Zij zijn wettelijk verplicht om een bedrag ter hoogte van de beslagvrije voet op de rekening te laten staan. Dat is het wettelijk bestaansminimum waarmee mensen hun gas, water licht, huur en boodschappen moeten betalen. Kijk hieronder het fragment terug of lees meer: Dieper in de schulden door de overheid