Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer gevaarlijke slimme gasmeters in Nederland

17-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1487 keer bekeken
  •  
Gasfornuis gas 930x520
De overheid krijgt de problemen met gevaarlijke slimme gasmeters ondanks beloftes van beterschap niet onder controle. Minister Wiebes (Economische Zaken) liet het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) na onthullingen door Kassa orde op zaken stellen. Uit een rapport van dit overheidsorgaan blijken de problemen alleen maar groter te zijn geworden.
Netbeheer Nederland liet Wiebes in november 2017 schriftelijk weten dat het om 62.000 meters met een te kort schroefdraad gaat. Daardoor is er een verhoogde kans op gaslekken. Het aantal werd tot tweemaal naar boven bijgesteld. Het blijkt uiteindelijk te gaan om ruim 66.000 meters.

'Volstrekt onveilig'

Netbeheerders waren niet in staat om die gevaarlijke meters op tijd te vervangen. Uit het rapport blijkt dat er nog steeds 1744 slimme gasmeters hangen die al voor april dit jaar vervangen hadden moeten worden. Vier van deze meters zijn zo gevaarlijk dat het SodM al december vorig jaar concludeerde dat ze onmiddellijk vervangen moesten worden. Deze meters zijn voorzien van een adapter, een door de netbeheerders bedachte oplossing om het probleem met de te korte schroefdraad op te lossen. Voor de montage is een kunststof lijm gebruikt die volstrekt onveilig is.

'Nieuwe meters ook gebrekkig'

Uit onderzoek van het SodM blijkt bovendien dat er nog ruim 39.000 gebrekkige meters zijn bijgeplaatst deze zomer door netbeheerder Enexis. Dit keer hebben de meters geen te kort aangesneden schroefdraad, maar een schroefdraad dat niet diep genoeg is. Het is niet duidelijk of alle meters dit probleem hebben, daarom vindt de SodM dat ze voor de zekerheid allemaal vervangen moeten worden.

Geen handhavingsbevoegdheid

Het SodM stelt te weinig te kunnen doen omdat het orgaan geen handhavingsbevoegdheid heeft. Directeur Engineering en Netbeheer Pieter van den Bergen: ‘Als we die wel zouden hebben, zouden we een last onder dwangsom kunnen opleggen voor elke dag dat deze meters er nog hangen.’ Het SodM verzoekt de minister om handhavingsbevoegdheid te krijgen.
Netbeheer Nederland geeft aan alles in het werk te stellen om de gevaarlijke meters te vervangen. ‘Maar als bewoners niet reageren op onze brieven en de deur niet openen, staan wij machteloos’. Netbeheer Nederland heeft op haar eigen website een volledige reactie gezet, die je hier kunt lezen .
Peter Coppes en emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale vegen de vloer met deze opstelling aan. Coppes: ‘Ongeveer 3000 bewoners gaan vanavond slapen in een huis met een gebrekkige gasmeter. Dat is absurd en absoluut onaanvaardbaar.’ 

Pittige conclusies onderzoek SodM

Uit het onderzoek van het SodM komen pittige conclusies en aanbevelingen naar voren. Zo moet de ingangscontrole, de controle die de regionale netbeheerder uitvoert bij de levering van de slimme gasmeter, verbeterd worden. De huidige registratiesystematiek bij calamiteiten voldoet eveneens niet. Als een huiseigenaar een probleem aan zijn gasmeter meldt bij zijn netbeheerder, kan die nu niet in een oogopslag zien of het om een slimme of conventionele gasmeter gaat. Ook is het onmogelijk om te zien of deze meter tot een verdachte batch behoort. Op de attitude van de netbeheerders is eveneens kritiek. Die zou meer gericht moeten zijn op het vertrouwen van de consument.

'Grote zorgen om gevaarlijke meters'

Zowel Coppes als Ale maken zich grote zorgen dat er mogelijk nog veel meer gevaarlijke meters hangen in Nederland: ‘Als de ingangscontrole niet deugt hoe weten we dan of de opgegeven aantallen gevaarlijke meters nu wel kloppen?’, stelt emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale. 
Uit een rondgang van Kassa blijkt dat Kamermeerderheid (VVD, D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA) vindt dat een toezichthouder handhavingsbevoegdheid moet krijgen om af te dwingen dat de gevaarlijke gasmeter vervangen worden als de netbeheerder dat verzuimd te doen. Het CDA, GroenLinks, SP en PvdA vinden dat het SodM deze bevoegdheid moet krijgen. Alle partijen spreken grote zorgen uit over het oplopende aantal gevaarlijke gasmeters.
Twijfel jij of je brieven hebt gemist van de netbeheerder? Dan kun je contact opnemen met de netbeheerder. Als je niet weet wie dit is, kun je dat eenvoudig opzoeken via www.eancodeboek.nl.
Kijk voor meer informatie het fragment uit december 2017 hieronder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!