Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer Nederlanders willen minder uren werken

18-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
930x520 kantoor werk
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders minder uren willen werken. Het gaat inmiddels om honderdduizenden mensen die naar eigen zeggen te veel uren draaien op hun werk.

Tevreden

In het eerste kwartaal hadden bijna 8,9 miljoen Nederlanders betaald werk. Het overgrote deel (84 procent) was tevreden met het aantal uren dat ze werkten. 9 procent gaf aan meer uren te willen werken en 7 procent zou juist minder willen werken. Zelfs als de inkomsten achteruit zouden gaan.

Stijgende lijn

Volgens het CBS zit er al een jaar een stijgende lijn in de groep van mensen die minder willen werken, terwijl het aantal werkenden dat meer uren willen werken sinds 2015 afneemt. Vrouwen geven vaker dan mannen aan dat ze minder uren willen werken. Het aandeel dat minder wil werken is onder voltijders groter dan onder parttimer. Ook hoogopgeleiden geven vaker aan minder te willen dan laagopgeleiden.
Tussen werknemers en zelfstandigen is er ook een verschil tussen de wens om minder uren te werken. 10 procent van de zelfstandigen geeft aan dit te willen, tegenover 7 procent van de werknemers met een dienstverband en 6 procent van de werknemers met een flexibel dienstverband. ANP

Meer over:

werk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!