Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Student mag straks per studiepunt betalen

30-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kinderen studie 930x520
Het moet voor studenten aan sommige hogescholen en universiteiten mogelijk worden om per studiepunt collegegeld te betalen. Dat staat in een voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) om te experimenteren met flexstuderen in het voltijdsonderwijs.
Keuzevrijheid
Daarmee kan worden afgeweken van de regel dat studenten altijd voor een volledig studiejaar collegegeld betalen. ,,Door studenten alleen te laten betalen voor het onderwijs dat ze willen volgen, komt de keuzevrijheid en de ontplooiing van de student meer centraal te staan. Door de regie meer bij studenten te leggen, krijgen zij de ruimte hun studie in te richten op een manier die past bij hun eigen omstandigheden'', aldus de onderwijsminister.
Hiermee moet duidelijk worden of dit leidt tot een betere toegang van het hoger onderwijs, tot meer tevredenheid van de student en tot minder uitval.
Studievertraging
Het 'flexstuderen' kwam uit de koker van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB) en werd omarmd door regeringspartijen PvdA en VVD. ,,Het collegegeld is hoog en de studiefinanciering is afgeschaft, waardoor het erg in de kosten loopt om studievertraging op te lopen. Door het flexstuderen krijgen studenten nu de financiële ruimte om meer naast hun studie te doen en minder te betalen'', zegt LSVB-voorzitter Jarmo Berkhout.
Proefprojecten
De volgende stap is volgens hem dat er proefprojecten komen op universiteiten en hogescholen, en dat genoeg studenten zich daarvoor aanmelden.
,,Ik ben verheugd dat het kabinet nu een wet indient die regelt dat studenten de mogelijkheid krijgen minder te betalen als ze ook minder vakken volgen'', reageert PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Het moet volgens hem afgelopen zijn met het ,,perverse rendementsdenken'' en de druk om in sneltreinvaart af te studeren. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!