Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Datavrije muziek niet in strijd met Europese regels

11-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
muziek 930x520
T-Mobile mag bundels blijven aanbieden waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. Dat is niet in strijd met Europese regels die voorschrijven dat internetaanbieders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen, ook wel netneutraliteit genoemd.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat bepaald. De toezichthouder stelde eerder nog vast T-Mobile met zijn datavrije muziek de Nederlandse wet overtrad. Maar in april oordeelde de rechter dat de regels in ons land in strijd zijn met een Europese verordening die een soepelere uitleg toestaat van het begrip netneutraliteit.
De ACM heeft de zaak opnieuw onderzocht en concludeert dat datavrije muziek wel toegestaan is volgens die Europese richtlijn. De dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden voor consumenten niet, aldus de concurrentiewaakhond.

"Verzwakken netneutraliteit"

Bits of Freedom, een stichting die strijdt voor onder meer vrijheid van communicatie, laat weten het besluit van de toezichthouder aan te zullen vechten. ,,Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa'', aldus beleidsadviseur Rejo Zenger van de belangenorganisatie.
,,Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling'', vindt Zenger. ,,Bovendien kunnen of willen niet alle diensten voldoen aan T-Mobile’s eisen. Dat betekent dat slechts een beperkte groep muziekdiensten een voorkeursbehandeling krijgt.'' ANP

Meer over:

t-mobile
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!