Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tand eruit? Zet ‘m er weer in!

30-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
teeth-1743981_640
Een stoeipartij of een ongelukkige val; een kind zou daarbij zomaar een tand kunnen verliezen. Tandartsen slaan de handen ineen om te wijzen op het belang om snel te handelen. Veel mensen weten namelijk nog niet wat ze op een dergelijk moment moeten doen.
Met de campagne 'Tand eruit? Tand erin!' wil de beroepsvereniging van tandartsen KNMT vanaf het nieuwe schooljaar ouders instrueren. Samen met de Nederlandse Vereniging voor Endodontologie (NVvE) hebben zij drie stappen geformuleerd. De algemene boodschap is om de tand meteen terug te plaatsen om ergere schade te voorkomen. Het stappenplan:
1.        Pak de tand aan de bovenkant vast. Raak nooit de wortel aan! Spoel als dat kan de tand met wortel en al 10 seconden af onder koud stromend water.
2.        Dep de tand niet droog en plaats hem onmiddellijk terug. Lukt dat niet, bewaar hem dan in melk of in de mond, bijvoorbeeld tussen de kiezen en de wang.
3.        Ga direct naar de tandarts.

Snel handelen

Belangrijk detail is dat dit nooit bij melktandjes gedaan mag worden vanwege de schade die kan ontstaan aan de onderliggende tand die nog moet doorkomen. KNMT-voorzitter Wolter Brands begrijpt dat mensen niet weten wat ze moeten doen en benadrukt het belang van snel handelen. Volgens de voorzitter kun je als je dat niet doet de tand verliezen.
De bedoeling is dat de campagne binnenkort verschijnt in tandartspraktijken, op scholen en in sportclubs.
Bron: KNMT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!