Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Tanden bleken niet geheel zonder risico's

Tanden bleken niet geheel zonder risico's
Een rij mooie witte tanden. Dat wordt door veel bleekstudio's beloofd. Zo'n hagelwit gebit, is dat nog wel mogelijk? Kassa ging op onderzoek uit.

Europese regels

Per 1 november 2012 mag niet iedereen meer met peroxide bleken. Alleen de tandarts of de mondhygiënist onder toezicht van de tandarts mag werken met peroxide. Ook aan het percentage is een grens gesteld, maximaal 6% peroxide mag er door tandartsen gebruikt worden. Ben je dat niet dan mag je nog maar met maximaal 0,1% peroxide werken. Wil je thuis zelf aan de slag? In de winkel mogen geen producten aan consumenten meer verkochten worden met meer dan 0,1% peroxide.

Geen duidelijke regels

Voor 1 november 2012 waren er geen duidelijke regels voor het bleken van tanden. Er werden hoge concentraties peroxide gebruikt, tussen de 10 en 30%. Daarvoor kon je niet alleen terecht bij de tandarts en mondhygienist, maar ook bij bleekstudio's, zonnebankcentra en schoonheidsspecialisten. Gevolg van het bleken met veel peroxide was pijnlijke tanden & tandvlees en zelfs brandwonden.

Verborgen camera

Uit onderzoek van Kassa blijkt, ondanks het wijzigen van de regels, dat nog volop een hagelwit gebit wordt aangeboden. Kassa is bij verschillende bleekstudio's langsgeweest waar witte tanden worden aangeboden vanaf een paar tientjes tot ruim €200. Uit die rondgang blijkt dat er nogal wat schort aan de voorlichting aan consumenten. Zo werd ons niet altijd verteld met welke stof de tanden worden gebleekt. Ook worden consumenten niet altijd gewezen op de werking en de mogelijke gevolgen van de stof die gebruikt wordt. Bij de helft van de studio's was er nauwelijks sprake van een intake voor de behandeling.

Peroxide

In het grootste deel van de studio's wordt gebruik gemaakt van sodium perboraat. Uit deze stof komt ook peroxide vrij. Daarvoor gelden dus dezelfde maximale percentages als voor peroxide. Ook de stof natriumbicarbonaat kwamen wij tegen als bleekmiddel. Deze stof is ook wel bekend onder de naam 'baking soda'. Daarnaast troffen we een bleekstudio aan waar het mogelijk was onze tanden te laten bleken met peroxide boven het maximale gehalte.

ACTA

Professor Roeters van de ACTA, Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, reageert op onze bevindingen. Volgens hem heeft de stof natriumbicarbonaat geen blekende, maar een reinigende werking. Het uiteindelijke bleekeffect is volgens hem dan ook nihil. Bovendien zorgt langdurig gebruik van natriumbicarbonaat ervoor dat het glazuur aangetast kan worden.

Niet het beloofde resultaat

Kassa heeft verschillende consumenten gesproken die teleurgesteld zijn over de bleekbehandeling die zij hebben ondergaan. Ook op verschillende internetfora, zoals http://www.ietsmooier.nl, zijn reacties van ontevreden consumenten te vinden. De tanden zijn helemaal niet zo wit geworden als beloofd of de witheid van het gebit liep binnen korte tijd weer terug richting de oude kleur. Volgens Roeters is dat niet vreemd: bleken met peroxide of andere stoffen waar peroxide uit vrijkomt die minder dan 0,1% peroxide bevatten heeft nauwelijks effect. Kassa kreeg ook een klacht van een consument die haar tanden had laten bleken bij The White Smile Company. Zij was daar niet tevreden over. De reactie van The White Smile Company is hier te lezen.

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op de nieuwe Europese regelgeving. Woordvoerder Benno Bruggink vertelt dat de NVWA momenteel steekproefsgewijs onderzoekt of de regels worden nageleefd. Tot nu toe zijn ze daar tevreden over. Mochten bleekstudio's toch bleken met stoffen die niet zijn toegestaan, dan treedt de NVWA daar tegen op. Als consumenten het gevoel hebben niet goed zijn voorgelicht kunnen ze dat melden bij de toezichthouder. Bruggink wil consumenten er ook op wijzen zich goed te informeren bij hun tandarts voordat zij een bleekbehandeling ondergaan.

Voorlichting

Ook Ellen Bol, directeur van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten, wijst op het belang van voorlichting. Het is verstandig om eerst met je tandarts te overleggen voordat je je tanden laat bleken. Hij of zij kan kijken of jouw gebit geschikt is om te bleken. Dat is namelijk lang niet altijd het geval, bijvoorbeeld bij vullingen. Ook is het belangrijk om de voor- en nadelen met de consument te bespreken. Bol raadt consumenten aan om hun tanden te laten bleken bij de tandarts. Voor meer informatie over het bleken van tanden, kijk op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.