Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Te dik zijn verkleint overlevingskans kanker

Te dik zijn verkleint overlevingskans kanker

Overgewicht op volwassen leeftijd zorgt voor een kleinere overlevingskans op borst- en darmkanker. Dat blijkt uit onderzoek van de International Agency for Research on Cancer (IARC), dat gefinancierd werd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Hierbij speelt de mate en duur van overwicht een grote rol. Wanneer je over langere tijd meer overgewicht hebt, is de kans op overleving na diagnose kleiner. Dit onderzoek benadrukt opnieuw het belang van het voorkomen van overgewicht.

Onderzoeksresultaten

Voor het onderzoek werden resultaten uit een grote studie onder 47.000 vrouwen in Zweden vergeleken. Deze vrouwen werden over een langere periode gevolgd. Van de deelnemers kregen 1500 borst- of darmkanker. Hieruit blijkt dat hoe lang vrouwen op volwassen leeftijd (20 tot 50 jaar) en hoe groot dat overgewicht is, behoorlijk van invloed is op de overlevingskans na de diagnose van borst- en darmkanker. Per levensjaar met overgewicht, neemt de kans op overleving na diagnose af. Zodoende wijzen de bevindingen uit het onderzoek op een langdurig effect van overgewicht. Ook laat het de impact zien op de kans van het overleven van kanker. Dat de kans op het krijgen van kanker groter was door overgewicht was al bekend, maar nu wordt ook het effect na diagnose in kaart gebracht.

Germund Daal, hoofd communicatie en gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, meldt: “Op basis van ons grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker wisten we al dat overgewicht een van de belangrijkste risico’s is voor het krijgen van kanker. Welke rol overgewicht speelt na diagnose kanker is nog een groot vraagteken. Hier moet nog veel meer onderzoek naar gedaan worden.”

Kankerpreventie

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds voor kankerpreventie luidt al: "Blijf op een gezond gewicht. Houd je gewicht binnen gezonde grenzen en voorkom gewichtstoename op volwassen leeftijd." Voor een aanbeveling over lichaamsgewicht na diagnose is echter meer onderzoek nodig. Toch geeft deze nieuwe studie aanwijzingen over de impact van overgewicht bij kanker.

Dr. Isabelle Soerjomataram van de IARC/WHO en een van de onderzoekers laten weten: “De nieuwe bevindingen geven aan hoe belangrijk het is om overgewicht en obesitas te voorkomen in relatie tot de overleving van veelvoorkomende kankersoorten zoals borst- en darmkanker. Hier moet al op een vroege leeftijd aan gewerkt worden.”

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds