Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Te veel in rekening gebracht voor vervroegd aflossen hypotheek

26-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hypotheek rekenmachine huis 930x520
Verschillende hypotheekaanbieders brengen nog altijd te veel geld in rekening bij consumenten die vervroegd willen aflossen. Volgens onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijkt dat meerdere huizenbezitters gedupeerd zijn door de opgelegde boeterente. De AFM overweegt om een aantal aanbieders aan te pakken.

Richtlijnen toezichthouder AFM

De toezichthouder kwam vorig jaar met richtlijnen over hoeveel boeterente hypotheekverstrekkers mogen rekenen. Consumenten die na 14 juli 2016 te veel boeterente betaalden, moesten bovendien worden gecompenseerd. Van de vijftien onderzochte aanbieders zijn er negen die in minstens één dossier een te hoge vergoeding in rekening hebben gebracht, concludeerde de AFM.

'Fouten snel herstellen'

De toezichthouder dringt er bij de aanbieders op aan dat zij hun fouten snel herstellen en aantonen dat zij hun berekeningswijze hebben aangepast. Ook moeten zij laten zien dat de informatie op de zogeheten aflosnota wordt verbeterd. De banken zijn bereid om met de AFM te bekijken op welke manier die informatieverstrekking nog beter kan worden, zo meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

'Hardleers en onzorgvuldig'

Vereniging Eigen Huis (VEH) noemt de banken in een reactie ,,onzorgvuldig en hardleers''. ,,Het klantbelang staat nog steeds niet voorop bij de banken, hiermee wordt het vertrouwen in de financiële sector weer geschaad'', meent Nico Stolwijk van de belangenvereniging. De belangenvereniging voor woningbezitters zegt het verder te betreuren dat uit het AFM-rapport niet blijkt welke banken de fout ingaan en roept de banken op tot transparantie. AFM/ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!