Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Teken worden wakker in de zon

04-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
teek_04.jpg
Nu de temperatuur in de loop van deze week oploopt en de zon gaat schijnen, zullen ook de teken wakker worden. In het zuidoosten van het land kan zelfs sprake zijn van hoge activiteit van de beestjes, die de ernstige ziekte van Lyme kunnen overbrengen op mensen.
Veel mensen naar buiten
Daarvoor waarschuwen deskundigen maandag op Tekenradar.nl. De wetenschappers denken dat veel mensen deze week naar buiten willen gaan. Het is dan belangrijk om onbedekte huid te controleren op de aanwezigheid van teken.
Teken opsturen naar RIVM
Wie een teek op zijn lichaam vindt kan het beestje opsturen naar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daar loopt sinds vorig jaar een onderzoek naar het aantal ziektegevallen dat ontstaat door een tekenbeet. In 2012 werden al ruim 3500 teken opgestuurd. Het onderzoek loopt dit jaar door.
Ziekte van Lyme
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt. De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
ANP

Meer over:

teek, warmte, lyme, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!