Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Terugdringen wachttijd CBR duurt nog tot 2021

Terugdringen wachttijd CBR duurt nog tot 2021

Wie zich moet laten keuren voor zijn rijbewijs moet geduldig zijn. Het CBR, dat daarvoor verantwoordelijk is, probeert de wachttijden terug te dringen, maar kan mensen pas in de zomer van 2021 op tijd helpen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

Sinds de berichtgeving over de vertraging in Kassa, hebben meer mensen zich aangemeld, juist uit angst dat hun rijbewijs niet op tijd wordt verlengd. Dat heeft een versterkend effect gehad op de toch al lange wachttijd. Ook heeft het CBR problemen met het vinden van voldoende keuringsartsen, meldt de minister aan de Tweede Kamer.

75-plussers

Eerder werd een coulanceregeling voorgesteld om 75-plussers van de problemen uit te sluiten. Zo zouden ze een jaar kunnen blijven rijden in afwachting van een nieuwe keuring. Het gaat hierbij om 80.000 ouderen. Deze maatregel zou het CBR wat lucht kunnen geven in de problemen met de wachttijden. De maatregel komt er voor het einde van dit jaar, maar de minister kan pas eind oktober zeggen wanneer precies.

De gemiddelde wachttijd bedraagt nu negen tot twintig weken. Ruim een vijfde van de aanvragen kan niet binnen vier maanden worden afgehandeld. Het CBR heeft voormalig Prorail-baas Pier Eringa aangetrokken om te helpen met de problemen.

CDA vraagt om compensatie

Het CDA heeft aangegeven compensatie te willen voor gedupeerden die te lang moeten wachten. Dat moet in de vorm van geld, een gratis nieuw rijbewijs of een periode met gratis openbaar vervoer.