Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Test Hollandse gin: welke is het lekkerst?

Test Hollandse gin: welke is het lekkerst?
Gin is hip. Er staan tientallen merken op de schappen van de drankzaak en in bijna elk café kun je tegenwoordig gin-tonic bestellen. De moderne gins zijn gedistilleerd met verrassende ingrediënten zoals kruidnagel, framboos of rozenbottels. Zijn ze ook lekker? Kassa testte acht Nederlandse gins.

We kochten acht gins die in Nederland worden gedistilleerd. Vroeger waren er veel distilleerderijen in Nederland die met name jenever maakten. Deze drank is de inspiratiebron geweest voor de Engelse gin. Jenever werd door de Engelsen gezien als 'Dutch Courage' omdat Nederlandse soldaten in de zeventiende eeuw dagelijks een rantsoen jenever kregen. Gebaseerd op dat drankje ontstond vervolgens gin. Verschil is dat in jenever moutwijn zit terwijl gin is gebaseerd op neutrale alcohol. De basis van gin is jeneverbes en citroen. In de moderne gins worden allerlei kruiden mee-gedistilleerd.

Deskundigen

We lieten een panel van vier deskundigen onze ginselectie proeven. Die deskundigen zijn:
 
- Albert van Beeck Calkoen is Mister Cocktail. Albert organiseert onder andere Gin Tours door Amsterdam waarbij de deelnemers leren over gin en op verschillende plekken proeven zoals bijvoorbeeld bij Vesper Bar en Door 74. 
- Johan Lapidaire is horeca-uitgever en ginliefhebber.
- Tess Posthumus is Dutch World Class Bartender 2015 en bartender bij de Amsterdamse speakeasy-bar Door 74.
- Misja Vorstermans is oprichter van ISAAC Company. Dat is een opleidingsinstituut voor de horeca / bartending school. Misja is bij ISAAC senior trainer en gespecialiseerd in sterke dranken en cocktails.


Welke gins hebben we getest?

We testten de volgende acht Nederlandse merken gin die we kochten bij Gall.nl of Drankgigant.nl. We noemen de vaste prijs op deze websites en nemen eventuele aanbiedingen niet mee. Alle prijzen zijn (omgerekend naar) 70 cl gin.


 MerkPrijsIngrediënten
1. Bobby's Schiedam Dry Gin €37,50 Rozenbottels, kruidnagel, staartpeper, venkel en kaneel.
2. DAMRAK Amsterdam Gin €25,99 Koriander, sinaasappel, kamperfoelie.
3. Dutch Courage Dry Gin €19,99 Zoethoutwortel, iriswortel, koriander, engelwortel, kardemom, vanille.
4. Holland Gin €26,95 Gebaseerd op jenever, met verschillende kruiden en citrusfruit.
5. Nolet's Silver Dry Gin €42,95 Perzik, Turkse roos, framboos.
6. Skully Premium Dry Gin €34,95 Vanille, zoethout, engelwortel, iriswortel en koriander.
7. Sloane's Premium Dry Gin €29,99 Sinaasappel, kardemom, vanille, engelwortel, iriswortel, zoethoutwortel en koriander.
8. VL92 Gin €42,00 Moutwijn en korianderblad.


VL92 Gin en Holland Gin zijn meer dan de anderen gebaseerd op de Hollandse jenever. In deze merken zit dus moutwijn. Naast deze acht merken gin lieten we ook onze eigen 'Kassa Original Television Gin' maken bij de distilleerderij van de Hoofdvaartkerk in Amsterdam. Distilleerder Etiënne Haringa maakte een najaarsgin op basis van sinaasappel, gember en kaneel. In de studio deelde barkeeper Michel Dame deze gin uit aan het publiek. 


Uitslag

Tijdens de test proefden de panelleden elk steeds een andere gin. Ze roken en dronken de gin puur. Tegenwoordig zijn er ook allerlei soorten tonics te koop om gin mee te mixen. De juryleden hebben gelet op geur, smaak, complexiteit van de smaak (de smaak moet zich ontwikkelen in je mond), gelaagdheid van de gin (niet ééndimensionaal) en de lengte van de smaak (is er een lange en lekkere nasmaak of is de smaak zo weer verdwenen?).


 MerkCijferOpmerkingen
1. Bobby's Schiedam Dry Gin 8,4 Mooie smaakcombinatie, weinig complex, in je mond barst de smaak los, goeie, lange, prettige nasmaak.
2. Nolet's Silver Dry Gin 8,2 Volle, complexe smaak. De smaak ontwikkelt zich mooi. Lekker maar niet handig om veelzijdig te gebruiken. Zoete nasmaak.
3. VL92 Gin 6,9 Heel uitgesproken, bijzonder, zacht. Lange finish. Veel jeneverbes.
4. DAMRAK Amsterdam Gin 6,7 Fluweelzacht, moderne stijl, enigszins complexe smaak, penetrant, beetje vlak.
5. Holland Gin 6,3 Doet sterk denken aan jenever. Lichtzuur, weinig complex. Toegankelijk, laagdrempelig. Lange, prettige nasmaak.
6. Dutch Courage Dry Gin 6,2 Fris, gewoontjes, wel gelaagdheid maar niet gebalanceerd. Scherpe nasmaak.
7. Skully Premium Dry Gin 4,7 Scherp in de mond, bittere smaak. Vlak, een uitspuug-gin.
8. Sloane's Premium Dry Gin 2,6 Eéndimensionaal, bittere teleurstelling. Weinig complexiteit. Scherpe smaak.