Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Test: Kinderfietshelmpjes

Test: Kinderfietshelmpjes
Nederland is het fietsland bij uitstek. We gebruiken de fiets voor woon-werkverkeer, winkelen, vervoer van kinderen en voor ons plezier. Als fietser ben je ook zeer kwetsbaar in het verkeer, vooral kinderen en jongeren. De fietshelm is bedoeld om de kans op (hoofd)letsel te verkleinen. Toch zetten we de helm zelden op ons hoofd. Als er al een helm wordt gedragen, dan is dit meestal door recreatieve fietsers, racefietsers, mountainbikers en jonge kinderen. Waarom is dit eigenlijk en moeten we het niet anders willen? In Kassa een discussie tussen de professor biomechanica van de universiteit Leuven, Jos Van der Sloten en Saskia Kluit van de Fietsersbond. 

 
Kassa's kinderfietshelmentest

Besluit je als ouder je kind een helm op te zetten, welke moet je dan kopen? Er zijn tientallen merken op de markt met een prijs variërend van een kleine tien euro tot honderden euro's voor een professionele wielerhelm. Samen met de Universiteit Leuven, zestien kinderen van onder meer H.S.V. De Kampioen in Spaarndam en Test Kees van de Fietsersbond testen we tien verschillende (recreatie)helmen uit verschillende prijsklassen.

Europese Normentest

Professor Jos Van der Sloten testte voor ons drie helmen variërend in prijs van €12 tot €70 op de Europese Normentest. Volgens de Europese Norm wordt het beschermende effect van fietshelmen getest bij een zogenaamde lineaire test waarbij de helm met een snelheid van ongeveer twintig kilometer per uur recht naar beneden valt op een vlakke ondergrond. Deze snelheden zijn gebaseerd op een eenzijdig ongeval met als gevolg een val van de fiets. Alle drie de testen komen met dezelfde resultaten uit de test. Het maakt in deze test niet uit of je een helm hebt van €12 of een helm van €70. Professor Van der Sloten pleit voor een andere soort test omdat we volgens hem namelijk nooit recht op ons zullen vallen. Hij heeft samen met de universiteit een nieuwe test ontwikkeld waarbij de helm op een draaiende schijf terecht komt en dus meer een draaiende beweging van het vallende hoofd nabootst. Uit deze test komt er wel een verschil uit van de helmen. Zo biedt met name een gladde helm betere bescherming dan een helm met grote ventilatiegaten.

Verstelmogelijkheden

Naast het wetenschappelijke deel hebben we de tien helmen onderworpen aan een test waarin zestien kinderen in de leeftijd van drie tot zestien jaar de helmen testen op comfort, ventilatie, verstelbaarheid en toch ook uiterlijk. Kees Bakker (testdeskundige van de Fietsersbond) en materiaalman van H.S.V. De Kampioen, Remco Edam, bekijken alle helmen en zorgen dat de helmen goed vast worden gemaakt. Opvallend uit deze test is dat er grote verschillen zitten in de verstelmogelijkheden bij de helmen. Sommige helmen zijn geschikt voor een maat en amper bij te stellen terwijl andere helmen zowel in de lengte als in de breedte versteld kunnen worden tot verschillende hoofdomvangen.


Uitslag
FietshelmCijferPrijsOpmerkingen
1.Giro7,5€36,95Deze helm heeft een mooie afwerking, mooie soepele bandjes en het muskietennetje is ook een pre. Handig tegen invliegende wespen en hommels. Een groot voordeel van deze helm is dat je de helm zowel kan afstellen in de lengte als in de breedte. Daardoor is hij voor meerdere leeftijden geschikt. Nadeel: ook deze heeft een losse beschermingsrand aan de buitenkant waardoor die snel zou  kunnen loslaten.
2.Volare (Bart Smit)7,0€11,99Deze helm paste alle kinderen prima, was goed af te stellen en makkelijk in gebruik. Ook door de kinderen zelf.
3.Intertoys (Rood/blauw)6,3€12,99Toont erg massief, bandjes niet goed verstelbaar. Goede ventilatie.
4.Disney (Halfords)6,0€28,99Plakrand die snel los laat bij vocht. Redelijke ventilatie. Vanwege het uiterlijk is de helm alleen geschikt voor jonge kinderen.
5.Yepp6,0€29,99Goede verlijmde beschermingsrand aan de buitenkant. Alleen verstelling aan de achterkant van de helm. Geen gaas.
6.Ventura (Halfords)5,8€17,99Heeft een handig muskietennetje wat handig is tegen invliegende wespen en hommels. Verstelling is aan de simpele kant en ook hier een plakrand wat makkelijk los gaan.
7.ANWB5,8€19,95Verplichte sticker voor het Europese Keurmerk ontbreekt in de helm en voldoet niet aan de norm. Ook deze helm heeft een extra lampje op het achterhoofd en dat mag niet. Het plakrandje bij deze helm ontbreekt dus daarom een pre.
8.AGU5,8€38,95Heeft een extra lampje op het achterhoofd. Lijkt handig, maar is volgens Kees Bakker van de Fietsersbond illegaal (lamp moet op je rug of op de fiets). Ook deze heeft een losse beschermingsrand aan de buitenkant waardoor die snel zou  kunnen loslaten. Opvallend is ook dat de bandjes aan de buitenkant zitten en niet zoals bij de meeste andere helmen aan de binnenkant.
9.Lazer4,3€49,95Deze is (net als de Nutcase) zeer beperkt voor het dragen van verschillende hoofdomvang. Daarnaast heeft hij erg weinig ventilatiegaten waardoor het wellicht wat warm wordt op het hoofd.
10.Nutcase4,0€69,00Op zich een goede stevige helm maar omdat deze niet is te verstellen is de helm zeer beperkt (net als de helm van Lazer). Een nadeel is dat de bandjes zich aan de buitenkant van de helm bevinden waardoor het ook geen stevigheid geeft. Het is meer een ski- of skatehelm.
Voor meer informatie over het wel of geen nut hebben voor het dragen van een fietshelm is hier een factsheet te vinden. Meer informatie over fietsongevallen is hier te vinden.