Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Pils

  •  
07-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
700 keer bekeken
  •  
195x90_bier.jpg
Appeltaarten, spinnenvangers en mobiele telefonie: ook dit seizoen elke week een test in Kassa. We trappen de eerste uitzending af met de pilstest. Wie maakt het lekkerste bier volgens de deskundigen?
Hoe wordt bier gemaakt?
Pils is altijd bier, bier is niet altijd pils. Bier is namelijk de overkoepelende naam voor biersoorten als witbier, bokbier en dus ook pils. Gerst, water, hop en gist zijn de basisingrediënten van pils. Gerst wordt ontkiemd, gedroogd en geperst. Door het toevoegen van water ontstaat er een mengsel dat heet wordt. Een belangrijke stap bij het brouwen van bier is de gisting. Zo ontstaat namelijk de alcohol. Hop zorgt voor de bittere smaak.
Tsjechië
Alhoewel bier al werd gedronken in het oude Egypte, is pils pas uitgevonden in de negentiende eeuw in het Tsjechische Pilsen.  Dat komt omdat de koeling erg belangrijk is voor pils. Door de uitvinding van koelmachines nam de productie van pils een vlucht. Van alle biersoorten is pils nog altijd het meest gedronken biertje: ruim 72 liter hebben in 2012 per persoon gedronken in Nederland.
Smaak of beleving?
Alain Schepers, schrijver van het boek 'Een wereld vol bier' vertelt in de studio over bierbeleving. "Bij de keuze van je favoriete bier, let je vooral op wat bij je past. Dat heeft te maken met je lifestyle en ook met waar je vandaan komt. Iemand uit het oosten zal gauw geneigd zijn voor Grolsch te kiezen. Heineken heeft weer een meer internationale uitstraling." De uitkomst van een blinde proef kan daarom verrassend uitpakken. "Eigenlijk zou iedereen thuis eens een blinde smaakproef moeten doen. Kies met groep vrienden acht pilsjes uit en beoordeel ze zonder te weten welk merk je drinkt. Daar zou best iets verrassend uit kunnen komen." Test
Inbrouwerij Maximus in Utrecht testen vier deskundigen blind tien verschillende pilsjes. Het gaat om pils uit fles die verkrijgbaar is in de Nederlandse supermarkten en slijterijketens. Het testpanel bestaat uit bierkeurmeester Paul Kitzen, biersommelier en brouwer Fabian Baartman, Nederlands kampioen biertappen Ton Opgenhaffen en Hans Stalenhoef, bedrijfsleider van speciaal biercafé 't Arendsnest in Amsterdam. Ze hebben de bieren beoordeeld op uiterlijk, geur, smaak en afdronk. Heineken is de winnaar van de eerste test van het seizoen!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!