Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Test: Spinnenvangers

14-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6240 keer bekeken
  •  
195x90_spin_01.jpg
Als je 's morgens de tuin in loopt, dan ruik en voel je dat de herfst in aantocht is. Je ziet het ook: spinnenwebben in de struiken, bij het raamkozijn en de voordeur. Niet alleen buiten, maar ook binnen zie je spinnen. Die zoeken namelijk ook de warmte op. Eigenlijk moet je ze lekker in huis laten zitten, want spinnen vangen insecten. De meeste mensen halen ze toch weg met de handen, een doekje, de stofzuiger of je wacht totdat er iemand thuis komt die hem voor je weghaalt...
Spinnenvanger
Is een spinnenvanger de oplossing? We kwamen op internet zes verschillende spinnenvangers tegen. In de winkel hebben we ze niet kunnen vinden. Met een spinnenvanger kun je - zoals op de meeste verpakkingen staat - spinnen diervrriendelijk vangen en op een andere plek weer uitzetten. De spinnenvangers variëren in prijs tussen de €4,95 en €15,95. Daar komen nog verzendkosten bij en die zijn tussen de €4 en €7.
Deskundigen
We vroegen twee deskundigen deze spinnenvangers uit te proberen en te beoordelen op gebruiksgemak en diervriendelijkheid. Peter Koomen is bioloog en werkzaam als hoofdconservator bij het Natuurmuseum Fryslân. Daarnaast is Peter gefascineerd door spinnen. Hij is een echte spinnendeskundige, oftewel arachnaloog, met speciale belangstelling voor de springspinnen uit Borneo. Ingeborg Meutgeert deelt die fascinatie voor spinnen niet. Zij werkt als Hoofd Educatie bij hetzelfde museum, maar had een spinnenfobie. Die extreme angst heeft ze echter overwonnen door het volgen van een cursus. Daarover hield ze een weblog bij. Dat is hier te lezen. Dit duo is voor ons het ideale koppel voor Kassa's spinnenvangertest. Zowel de spinnen als Peter en Ingeborg lieten we los in een woning...gewapend met de spinnenvangers.
Snapy
Zij waren beiden het meest tevreden over de Snapy. Deze is gebruiksvriendelijk en je ziet wat je doet. Ingeborg vindt alleen het handvat wat kort, zodat je wel dicht bij de spin komt.
BugAway
Op nummer twee is geëindigd de BugAway. Deze heeft net als de Snapy een plastic kap die je over de spin zet en vervolgens dicht schuift. Je moet wel oppassen dat de spin niet tussen de schuif en de kap komt.
Spider Catcher
De Spider Catcher is een steel met plastic haren eraan die je kunt openen en sluiten. Het is de bedoeling dat de spin tussen de haren blijft zitten. Bij grote spinnen werkt hij goed, maar een klein spinnetje viel er bij de test weer uit. Verder vindt Ingeborg  een nadeel dat de spin niet in een afgesloten kap zit.
Spider & Bug
Over de Spinnenopzuiger (Spider & Bug), een soort stofzuigertje, waren Ingeborg en Peter kritisch. Voor kleine spinnen gebruik je een opzetstukje. Dat moet je er vervolgens weer afhalen voordat je de slang met een dop kunt afsluiten. Dat is best eng als je bang bent voor spinnen. Voor een grote spin heb je dat opzetstuk niet nodig, maar dan is er te weinig kracht om de spin op te zuigen.
Spinnenvanger
Een onvoldoende krijgt de Spinnenvanger. Dat systeem is vergelijkbaar met een bekertje en een papiertje of deksel. Een groot nadeel van de Spinnenvanger is dat je niet ziet wat je doet en ook niet zeker weet of je de spin gevangen hebt. Daarvoor moet je dan weer in de beker kijken.
Spider & Bug Katcha
Ook over de Spider & Bug Katcha zijn ze niet tevreden. Ook hierbij zet je een plastic kapje over de spin, maar het is lastig omdat het klepje wel aan de goede kant moet zetten als je de kap wil sluiten. Ook komt de spin snel tussen de klep en het plastic bakje omdat het klepje echt naar beneden kan vallen als je een spin wil pakken. Dat is niet echt diervriendelijk.
Uitslag
Ook verkrijgbaar met korte steel €12,95
Ook te koop bij http://www.ongedierteplaats.nl/
http://www.vermandel.com/
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!