Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers

14-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
930x520 Lippen
Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren. Kassa besteedde in 2016 al aandacht aan lipfillers bij minderjarigen.
De redactie belde met bijna honderd van dit soort bedrijven en deed zich voor als een 17-jarige. Bij ruim een op de drie konden redacteuren meteen langskomen. Ook bij vier klinieken, waar voornamelijk artsen werken, kon zo een afspraak gemaakt worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemt de resultaten schokkend en roept mensen op om melding te maken van behandelingen van minderjarigen.

Kassa's steekproef

Kassa deed zelf een steekproef en lieten een proefpersoon van 16 jaar langsgaan bij 6 klinieken voor een lipfiller-behandeling. Als de behandelend arts naar de leeftijd of geboortedatum vroeg gaf zij eerlijk antwoord. Drie van de zes artsen wilden lipfillers bij het 16-jarige meisje injecteren. Dus de helft van de klinieken waar Kassa langs zijn geweest gaven aan bereid te zijn zich niet aan de norm te houden waar alle artsen in Nederland zich aan dienen te houden. Eén van de artsen kwam zelfs aan huis langs om een behandeling uit te voeren. Uiteraard hebben we de fillers niet echt laten inspuiten. Net voordat de behandeling plaatsvond trok onze proefpersoon zich terug.
Bron: NOS/ANP/Kassa

Meer over:

lipfillers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!