Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers

Tientallen bedrijven zetten illegaal lipfillers

Je lippen laten opspuiten terwijl je nog geen 18 jaar bent: het mag niet volgens de wet. Toch zijn er tientallen behandelaars die minderjarigen zonder medische noodzaak willen helpen aan vollere lippen, blijkt uit onderzoek van NOS Stories. Een deel van hen beschikt ook nog eens niet over de juiste papieren. Kassa besteedde in 2016 al aandacht aan lipfillers bij minderjarigen.

De redactie belde met bijna honderd van dit soort bedrijven en deed zich voor als een 17-jarige. Bij ruim een op de drie konden redacteuren meteen langskomen. Ook bij vier klinieken, waar voornamelijk artsen werken, kon zo een afspraak gemaakt worden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) noemt de resultaten schokkend en roept mensen op om melding te maken van behandelingen van minderjarigen.

Kassa's steekproef

Kassa deed zelf een steekproef en lieten een proefpersoon van 16 jaar langsgaan bij 6 klinieken voor een lipfiller-behandeling. Als de behandelend arts naar de leeftijd of geboortedatum vroeg gaf zij eerlijk antwoord. Drie van de zes artsen wilden lipfillers bij het 16-jarige meisje injecteren. Dus de helft van de klinieken waar Kassa langs zijn geweest gaven aan bereid te zijn zich niet aan de norm te houden waar alle artsen in Nederland zich aan dienen te houden. Eén van de artsen kwam zelfs aan huis langs om een behandeling uit te voeren. Uiteraard hebben we de fillers niet echt laten inspuiten. Net voordat de behandeling plaatsvond trok onze proefpersoon zich terug.

Kijktip: Helft artsen bereid om lipfillers te injecteren bij 16-jarige

Bron: NOS/ANP/Kassa