Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Tientallen Nederlandse sjoemel-Audi's teruggeroepen

02-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 520 diesel
 Het dieselschandaal bij Volkswagen is weer opgelaaid. VW-dochter Audi moet van het Duitse ministerie van Transport in totaal 24.000 auto's van het type A7 en A8 terugroepen vanwege het manipuleren van emissietesten. In Nederland gaat het om enkele tientallen wagens die een software-update krijgen, meldde importeur Pon.
Stikstofoxide
Zo'n 14.000 van de auto's hebben een Duitse registratie. De betreffende Audi-modellen stoten ongeveer het dubbele van de toegestane hoeveelheid stikstofoxide uit wanneer het stuur meer dan 15 graden is gedraaid. Bij emissietests staan de auto's op een rollerbank en draait het stuur niet of nauwelijks. VW had tot nu toe volgehouden dat de software in de betreffende EA 189-dieselmotor aan de Europese wet voldoet. Het gaat om luxewagens die tussen 2009 en 2013 zijn gebouwd.
Voor het eerst in opspraak
In de herfst van 2015 kwam het Volkswagenconcern voor het eerst in opspraak in de Verenigde Staten vanwege software die testomstandigheden kon herkennen en dan zorgde voor minder uitstoot. In normale omstandigheden voldeden veel diesels echter niet aan de gestelde richtlijnen. Onder de toen betrokken auto's waren ook al Audi-modellen. Toen ging het om de A6, A7 en Q7. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!