Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Toename in meldingen over hondsdolheid

Toename in meldingen over hondsdolheid

Er zijn bij alarmcentrale Eurocross steeds meer meldingen van Nederlandse reizigers die bang zijn rabiës (ook bekend als hondsdolheid) te hebben opgelopen, na gekrabd te zijn door een hond, kat of aap.

Er kwamen in 2018 342 meldingen van reizigers binnen. In 2017 waren dit er nog 264 en in 2016 waren er 163 meldingen. De meeste meldingen komen binnen van reizigers die in Indonesië, Thailand en Vietnam zijn geweest.

Infectie

Wereldwijd overlijden jaarlijk om en nabij 60.000 mensen aan de gevolgen van rabiës, laat Eurocross weten. De infectieziekte kan op mensen worden overgebracht door een geïnfecteerd dier. Vaak gebeurt dit via een hondenbeet, maar ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich dragen.

Wat moet je (niet) doen?

"Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt", vertelt Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Denk je besmet te zijn? Ga dan zo snel mogelijk naar een dokter om de benodigde injecties te halen. ANP