Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toerist hoort foute info tijdens rondvaarten

14-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
amsterdam_gracht.jpeg
Toeristen die een rondvaart doen door de Amsterdamse grachten, krijgen de nodige onwaarheden en onjuistheden te horen. Een aantal rederijen vertelt wetenswaardigheden over de stad die niet altijd kloppen. Dat bleek toen het persbureau ANP vier verschillende boottochten maakte en de afgespeelde teksten vergeleek met informatie uit officiële bronnen.
Amsterdam kreeg in 1275 stadsrechten, aldus Meyers Rondvaarten. Volgens het naslagwerk Het XYZ van Amsterdam, klopt dat niet: in dat jaar kreeg de plaats tolrechten. Dat hield in dat de inwoners vrije vaart over de Hollandse wateren kregen. De stadsrechten volgden in 1300 of 1306. Daarmee werd onder meer erkend dat Amsterdam een eigen rechtspraak heeft.
Rederij Plas vertelt dat het Amstelhof een bejaardenhuis is. Dat was het ook, maar de laatste bewoners vertrokken alweer enkele jaren geleden. In het pand zit tegenwoordig het museum Hermitage Amsterdam. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!