Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Toeslagen op creditcards in EU verboden

12-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
creditcard-930x520
Toeslagen op het gebruik van bankpassen en creditcards in winkels en online zijn met ingang van zaterdag in de EU verboden. Dat is het gevolg van nieuwe Europese wetgeving. De Europese Commissie verwacht dat de maatregel de Europese consumenten jaarlijks in totaal 550 miljoen euro bespaart. Enkele landen, waaronder Nederland en België, zijn echter te laat met de omzetting in nationale wetgeving. Volgens Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland zal dat voor Nederland ergens in juni zijn.

Procedure

Een woordvoerder van de Europese Commissie wil niet ingaan op de mogelijke gevolgen daarvan. Brussel kan een procedure starten tegen lidstaten die richtlijnen niet tijdig invoeren. Ook is onduidelijk of Nederlandse winkeliers en websites die nu nog toeslagen berekenen als een consument met zijn creditcard wil betalen dat voorlopig blijven doen. Zo wordt nu nog vaak bij het onlineboeken van vliegtickets een toeslag in rekening gebracht.
Uit een recente enquête blijkt dat in Nederland maar een paar procent van de winkeliers extra geld berekent als een klant niet cash wil of kan betalen, en meestal alleen bij bedragen onder de 5 of 10 euro.

Uitzonderingen

Er zijn ook uitzonderingen op het toeslagenverbod. Volgens de Europese Consumentenorganisatie BEUC geldt het verbod in sommige EU-landen niet voor bepaalde zakelijke creditkaarten op naam van een bedrijf, American Express en PayPal. In Nederland vallen volgens Beugel Diners Club en het Japanse JCB er ook buiten omdat die direct door maatschappijen uitgegeven worden.
BEUC schat dat voortaan op meer dan 95 procent van alle betalingen geen extra kosten meer in rekening worden gebracht in de EU. ,,De Europese consument zal blij zijn dat ze af zijn van deze irritante toeslagen”, aldus BEUC-directeur-generaal Monique Goyens.

Bescherming

De nieuwe richtlijn voorziet ook in verschillende maatregelen om consumenten tegen fraude te beschermen, met name bij online-betalingen. Bij frauduleuze aankopen in een winkel, gedaan voordat de rechtmatige houder zijn kaart als verloren of gestolen heeft kunnen opgeven, is het eigen risico voortaan 50 euro. Dat was 150. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!