Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Treinverkeer heeft minder last van het weer

20-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
trein dubbeldekker 930x520
Het treinverkeer heeft minder hinder van de wisselende weersomstandigheden. Sinds 2015 daalt het aantal vertragingen dat wordt veroorzaakt door blaadjes op de rails, sneeuw en ijzel. Werden er in 2015 nog 819 van dit soort voorvallen geregistreerd, in 2016 waren dat er 687 en dit jaar staat de teller op 555.

Sensoren

Volgens spoorbeheerder ProRail komt de afname onder meer doordat sensoren die zijn geplaatst in het spoor, op de wissels en bovenleidingen. Ook is in samenwerking met weerbureau Infoplaza een speciale applicatie ontwikkeld die beter kan voorspellen waar gladde sporen, ijzel, vorst en storm beter worden verwacht. ProRail kan daardoor gericht maatregelen nemen om te voorkomen dat het treinverkeer wordt ontregeld en er vertragingen ontstaan.

Geltreinen

Onderdeel van de proactieve aanpak is bijvoorbeeld ook dat er in de herfst meer zogeheten geltreinen rijden om te voorkomen dat bladeren voor gladde sporen zorgen en de dienstregeling beïnvloeden. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!