Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Turkse privacywaakhond legt Facebook boete op

Turkse privacywaakhond legt Facebook boete op

De Turkse privacywaakhond KVKK legt Facebook een straf op: Facebook moet in Turkije een boete van 1,65 miljoen lira betalen. Dat is omgerekend ruim 240.000 euro.

In december bracht Facebook naar buiten dat het een fout in de dienst had ontdekt. Andere applicaties konden namelijk tussen 13 en 25 september meer foto's van gebruikers zien dan eigenlijk de bedoeling was. Facebook vermoedt dat bijna zeven miljoen gebruikers hierdoor getroffen zijn. Omdat het in Turkije om enkele honderdduizenden gaat, heeft de KVKK - een organisatie die in de gaten houdt dat de privacy van mensen niet in het geding komt - de boete opgelegd.

Facebookgebruikers hebben het recht zelf te bepalen welke apps toegang krijgen tot hun foto's op Facebook. Meestal zien apps met toegang daardoor alleen de foto's die gebruikers op hun tijdlijn zetten. Door de 'bug' konden niet alleen apps met toegang, maar ook zo'n 1500 andere apps foto's zien op andere plaatsen binnen Facebook, zoals in conceptberichten.

Facebook kreeg al eerder dit jaar boetes vanwege schending van de privacyrechten van hun gebruikers. Hier meer over lezen? Kijk dan hier.