Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Twee derde wil voor 1 april belastingaangifte doen

28-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Geld belasting bezuiniging 930x520
Vanaf vrijdag 1 maart kunnen 6,7 miljoen particulieren hun belastingaangifte over 2018 doen. De meesten willen echter niet tot het laatste moment wachten. Twee derde (67 procent) is van plan vóór 1 april aangifte te doen, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst.

Voor 1 april? Voor 1 juli bericht

Aangifte doen kan tot 1 mei. Wie de belastingaangifte voor 1 april indient, ontvangt voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Wanneer iemand geld terugkrijgt, staat het bedrag meestal een week nadat het bericht ontvangen is op de rekening.

Gegevens vooraf ingevuld

Om het aangifte doen zo makkelijk mogelijk te maken, heeft de Belastingdienst veel gegevens vooraf ingevuld. Hierdoor kost aangifte doen steeds minder tijd. 65 procent van de Nederlanders heeft minder dan een uur nodig om zijn aangifte te controleren en indien nodig aan te vullen, blijkt uit een flitspeiling in opdracht van de Belastingdienst.

Aftrekkosten

Wie in 2018 kosten heeft gemaakt die aftrekbaar zijn, moet deze zelf toevoegen in de aangifte. Dat dit veelvuldig wordt gedaan blijkt ook uit een recente peiling onder 1.069 particulieren. Meer dan de helft van de respondenten (56,5 procent) heeft weleens aftrekbare kosten opgevoerd. Het vaakst gaat het om zorgkosten. Ook kosten met betrekking tot de aankoop van een eerste huis en het oversluiten van een hypotheek worden vaak opgegeven. De aangiftechecklist van de Belastingdienst geeft duidelijkheid over welke kosten aftrekbaar zijn. Wie hulp nodig heeft bij het invullen van de aangifte leest hier meer over de mogelijkheden, op de site van de Belastingdienst. Ook kunnen vragen gesteld worden via Twitter of Facebook .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!