Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Twee kankermedicijnen in basispakket

Twee kankermedicijnen in basispakket

Twee soorten medicijnen tegen kanker komen in het basispakket. Minister Bruno Bruins heeft met de fabrikanten afspraken gemaakt over de prijs van de middelen. Zo'n 2700 patiënten zijn gebaat bij behandeling met een van de medicijnen.

Vanwege kosten niet eerder in basispakket

Het ene medicijn is voor de behandeling van verschillende soorten borstkanker het andere voor een specifiek type longkanker. Durvalumab (longkanker) en abemaciclib (borstkanker) kwamen toen ze op de markt kwamen niet meteen in het basispakket, vanwege de hoge kosten. De middelen zouden zonder prijsafspraak meer dan 50.000 euro per behandeling kosten. Waar de prijs nu op uitkomt wordt niet bekendgemaakt, op verzoek van de fabrikanten.

'Goed nieuws'

"Dat patiënten nu toegang krijgen tot deze middelen is goed nieuws", stelt minister Bruins. "Tegelijkertijd blijft het teleurstellend dat daar prijsonderhandelingen voor nodig zijn, en dat ik het resultaat van die onderhandelingen niet publiek kan maken."

Het komt vaker voor dat dure medicijnen niet meteen worden vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. De prijs die het ministerie in dit soort onderhandelingen overeenkomt, wordt doorgaans niet bekendgemaakt. ANP