Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitkeringslasten worden hoger

27-06-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-stijging
Dit jaar en volgend jaar nemen de uitkeringslasten toe, meldt uitkeringsinstantie UWV. Hoewel het aantal ww-uitkeringen daalt, stijgen de kosten voor Wajong en WIA. In 2020 komen er nog eens extra taken bij, waardoor de rekening sterk omhoog gaat.
Het UWV is in 2019 in totaal 48 miljoen euro meer kwijt aan uitkeringslasten. Volgend jaar stijgen de uitkeringslasten met 644 miljoen euro. Dat komt omdat de organisatie twee nieuwe taken gaat uitvoeren. Vanaf 2020 kunnen partners na de geboorte van hun baby een uitkering van vijf weken aanvragen. Daarna krijgen werkgevers een compensatie voor de transitievergoeding die ze moeten betalen aan werknemers na arbeidsongeschiktheid.

Kosten ww daalt

Er wordt 61 miljoen euro aan uitkeringen voor partnerverlof verwacht in 2020. De compensatieregeling voor de transitievergoeding kent een terugwerkende kracht tot begin juli 2015. De uitkeringsinstantie rekent voor 2020 op ruim 1 miljard euro.
Meer mensen werken en de duur van de werkloosheidsuitkering is verkort, waardoor de kosten voor de ww dalen. De kosten dalen naar verwachting naar 3,5 miljard euro in 2020. Er wordt wel verwacht dan de instroom in de ww zal stijgen met 18.000 in 2020. Volgens het UWV stijgen de totale lasten voor de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen naar 13,5 miljard in 2020. ANP

Meer over:

uwv, uitkering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!