Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitlatingen Staat zorgde voor misvatting over downloaden

05-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_downloaden
Uitlatingen die de staatssecretaris van Justitie in 2011 en 2012 heeft gedaan over het downloaden van bestanden van een illegale bron, zijn onrechtmatig. Filmproducenten verweten de bewindsman, destijds Fred Teeven, dat hij had gezegd dat downloaden van films, muziek en games uit illegale bron was toegestaan. Maar dat was in strijd met het Europees recht. De rechtbank in Den Haag geeft de filmproducenten woensdag gelijk en stelt dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de uitingen.
De filmmakers spanden de zaak aan, omdat ze zeggen dat ze inkomsten hebben misgelopen door de misvatting over het downloaden. Veel mensen dachten dat het was toegestaan om bestanden te kopiëren uit illegale bron.

'Onrechtmatige uitlatingen'

De rechtbank vindt dat de uitingen van de staatssecretaris onrechtmatig zijn tegenover de filmproducenten, omdat hij die meerdere keren heeft gedaan. Hij deed dat in de media en in het publieke domein.
De zaak was aangespannen door Sekam, een organisatie voor filmproducenten, en de producenten van films als De Schippers van de Kameleon, Toscaanse Bruiloft, Verliefd op Ibiza en Michiel de Ruyter. Zij zeggen dat ze schade hebben geleden door de uitspraken van Teeven. ,,Als een bewindspersoon als Teeven verkondigt dat illegaal downloaden mag, creëer je een klimaat waarin iedereen denkt dat het mag'', aldus hun advocaat, Bas Le Poole.

'Miljoenenverlies door piraterij'

Producenten lopen elk jaar 78 miljoen euro mis door piraterij, zegt de raadsman, maar het is niet duidelijk hoeveel daarvan te wijten is aan Teeven. ,,De inkt van het vonnis is nog nat, daar moeten we nu rustig over nadenken.''
De producenten willen nu praten met de Staat over een vergoeding. Als dat niets oplevert, stappen ze misschien weer naar de rechter. Die kan dan een schadevergoeding vaststellen. ANP

Meer over:

downloaden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!