Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Uitspraak: Creditcardmaatschappij moet instemming met betaling kunnen aantonen

19-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
laptop online betalen webshop 930x520
Het Kifid heeft uitspraak gedaan in een zaak die door een klant van creditcardmaatschappij ICS was voorgelegd aan de geschillencommissie. De klant gaf aan geen toestemming te hebben gegeven voor een tweetal afschrijvingen van zijn World Card-rekening. Het Kifid oordeelt dat wanneer een consument een betalingstransactie betwist, het aan de betaaldienstverlener is om te bewijzen dat de consument heeft ingestemd met de betaling.
De kaarthouder zag dat er op 26 december 2017 een bedrag van 3,99 euro was afgeschreven. Dit gebeurde op 26 januari 2018 nog een keer. De klant wist niet waarom er geld werd afgeschreven en blokkeerde zijn creditcard. Ook diende hij een klacht in bij ICS

Geen genoegen met coulance

ICS heeft aangegeven dat de betaling bij een abonnement hoort. De betaaldienstverlener wilde het afgeschreven bedrag uit coulance terugbetalen, maar daar nam de klant geen genoegen mee. De creditcardmaatschappij vermoedt dat de klant de bestelling per ongeluk geeft gedaan. Een abonnement kan alleen door de consument zelf worden opgezegd. De creditcardmaatschappij heeft geen recht om bedragen terug te draaien zolang een abonnement loopt. 

Bewijzen

Het Kifid is niet eens met die redenering. Als een consument het niet eens is met een betalingstransactie, dan is het aan de betaaldienstverlener om te bewijzen dat de betalingstransactie is geauthentiseerd. Ook moet de betaaldienstverlener bewijzen dat de transactie juist is geregistreerd, geboekt en niet door een technische storing of enig ander falen is beïnvloed.

Bedrag terugbetalen

Daarnaast oordeelt de Geschillencommissie dat wanneer de betaaldienstverlener geen bewijs kan aanleveren waaruit blijkt dat de consument met de betalingen heeft ingestemd, de betaaldienstverlener het betwiste bedrag terug moet betalen.
Bron: Kifid
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!