Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

"Uitstoot auto’s moet tellen, niet het bouwjaar"

"Uitstoot auto’s moet tellen, niet het bouwjaar"

Wie zijn oude dieselauto ‘vergroent’ door de inbouw van een roetfilter en katalysator, stoot veel minder fijnstof uit en is daarmee net zo schoon als een vrijwel nieuwe auto. Toch kijken gemeenten vaak alleen naar het bouwjaar en kun je met een oudere auto geweigerd worden in de binnensteden van bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Een schone auto met een ouder bouwjaar komt daar dus niet binnen en milieubewuste burgers worden op deze manier niet beloond voor hun inspanningen.

D66 wil beleid veranderen
Naar aanleiding van vragen van Kassa laat D66 weten dit beleid te willen veranderen. "We willen zo snel mogelijk de beschikbare fijnstofuitstootgegevens opnemen in het kentekenregister. Op die manier zijn gemeenten niet langer enkel overgeleverd aan het bouwjaar om een milieuzone vorm te geven en te handhaven."

Ombouwen naar Euronorm 4
In Kassa het voorbeeld van een Arnhemmer die zijn Volkswagen dieselcamper uit 2005 heeft omgebouwd van Euronorm 3 naar Euronorm 4 waarmee hij meteen ook alle Duitse steden met milieuzone weer in mag rijden. Ook hoopt hij in de toekomst ook terecht te kunnen in zijn woonplaats Arnhem. De Arnhemse wethouder Geert Ritsema van mobiliteit wil dit gedrag ook belonen. "Het gaat er niet om wanneer die gebouwd is, het gaat erom hoe vervuilend die is en als een oude auto schoon is gemaakt, is ie wat mij betreft welkom in Arnhem", aldus Ritsema.