Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Vakantieboodschappen in Spanje relatief goedkoop

Vakantieboodschappen in Spanje relatief goedkoop

Van de vijf meest bezochte vakantielanden is Spanje het voordeligst voor vakantiegangers die boodschappen doen. In dat land zijn de prijzen voor voeding 4 procent lager dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een vergelijking van prijzen in de vijf populairste vakantielanden: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Oostenrijk.

Voor boodschappen in Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk moet nog meer worden afgerekend dan in Nederland. Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU. In Nederland liggen deze prijzen 1,1 procent boven dit gemiddelde, aldus het CBS.


In vakantieland Frankrijk zijn behalve voeding ook hotels en restaurants hoger geprijsd dan gemiddeld in de Europese Unie. De prijzen voor hotels en restaurants liggen er 18 procent hoger. In Spanje zijn hotels en restaurants het goedkoopst.

Prijspeil over heel Europa: Zwitserland het duurst

Gemeten over alle Europese landen is Zwitserland het duurst met levensmiddelen, op de voet gevolgd door Noorwegen en IJsland. Onderaan de lijst staan Polen, Roemenië en Noord-Macedonië. Daar zijn de prijzen voor voedingsmiddelen het laagst.

Bron: CBS