Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vakbond vreest 'Engelse toestanden' op spoor

27-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
treinrails_snel_26.jpg
Vakbond FNV Spoor vreest 'Engelse toestanden' op het Nederlandse spoor als Europese voorstellen om het spoorvervoer te privatiseren doorgaan. Als meerdere vervoerders elkaar op het spoor beconcurreren kan dat nadelige gevolgen hebben voor de reiziger, schrijft de bond dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De volksvertegenwoordigers onderzoeken of deze plannen wel op Europees, en niet op nationaal, niveau geregeld zouden moeten worden.
Omslachtig
,,Reizigers moeten dan bijvoorbeeld vaker in- en uitchecken of ze moeten overstappen van de ene maatschappij naar de andere. Als een reiziger instapt in Amsterdam wil hij ook zonder overstappen in Maastricht kunnen aankomen'', zegt vakbondsbestuurder Roel Berghuis. In Groot-Brittannië is het spoorvervoer al in de jaren 90 geprivatiseerd, met als gevolg dat vrijwel elke spoorlijn vanuit Londen bereden wordt door een andere treinmaatschappij.
Veiligheid mogelijk onder druk
Ook op het gebied van veiligheid kunnen commerciële belangen volgens Berghuis voor problemen zorgen. ,,Nederland heeft één van de drukste spoornetten ter wereld en er rijden ook al veel goederenvervoerders. Nog meer maatschappijen op hetzelfde spoor leidt bij storingen tot ingewikkelde puzzels. Wat de gevolgen kunnen zijn, hebben we vorig jaar gezien toen nabij Amsterdam twee treinen op elkaar botsen.''
Concurrentie
Volgens de plannen van Brussel moeten de EU-landen vanaf 2019 hun spoorvervoer privatiseren en Europees aanbesteden. De maatregel moet leiden tot meer concurrentie op het spoor. Daardoor zou de dienstverlening aan de reizigers verbeteren en krijgen passagiers meer keuze, denkt Brussel.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!