Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Vanaf nu betalen voor ruimbagage KLM-vluchten

Vanaf nu betalen voor ruimbagage KLM-vluchten

Ruimbagage is vanaf deze week niet meer inbegrepen in de prijs op vrijwel alle verre KLM-vluchten. Deze tickets kunnen daardoor gemiddeld 10 tot 15 procent goedkoper worden. De ruimbagage was al stapsgewijs uit de laagste prijzen gehaald tussen Europa en Amerika, maar nu ook (op een paar uitzonderingen na) de rest van de wereld. De wijziging geldt voor zogenoemde 'light-tickets'.

Als je toch een koffer wil inchecken, moet je honderd euro bijbetalen. Alles is nog wel ‘gratis’ in het fles-tarief, maar dat is 150 euro duurder. Er zijn ticketvormen waarbij een ruimkoffer is inbegrepen in de prijs, al is het prijsverschil met de light-tickets dan hoger dan de kofferprijs. Al deze prijswijzigingen worden gedaan vanwege concurrentieoverwegingen. Luchtvaartmaatschappijen hebben het moeilijk. 

Goedkoper

Tickets zonder ruimbagage kunnen zo’n 15 procent goedkoper worden door deze wijziging. De nieuwe maatregel zorgt er echter ook voor dat ruimbagage voor iedereen met een ticket onder de 666 euro duurder wordt. 

Volgens KLM-directeur Kreulen heeft de helft van de passagiers op verre vluchten al alleen handbagage mee. KLM is niet bang dat door deze nieuwe maatregelen er vertraging ontstaat en/of irritaties door geprop met handbagage in de cabine. Europese vluchten zijn namelijk kleiner. 

Bronnen: De Telegraaf en NOS