Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vanaf woensdag staking streekvervoer voor onbepaalde tijd

26-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staken 930x520
Reizigers die afhankelijk zijn van het streekvervoer, moeten op zoek gaan naar alternatieven. Door een landelijke staking rijdt er vanaf woensdagochtend in heel het land meerdere dagen lang vrijwel geen stadsbus, regionale bus en valt ook een enkele regionale trein uit.

Verschillende maatschappijen

Chauffeurs van Connexxion, Arriva, Qbuzz, Keolis, EBS en HERMES leggen het werk neer, waardoor stadsbussen en regionale buslijnen in vrijwel het hele land de stations niet verlaten. Omdat de Amsterdamse (GVB) en Haagse (HTM) vervoersbedrijven onder een andere cao vallen, blijven deze steden gevrijwaard. In Rotterdam (RET) rijden de bussen en trams deels wel en deels niet. Ook regionale treinlijnen, zoals de door Arriva uitgevoerde ritten in Limburg, kunnen uitvallen.

Tot en met zondag

Het CNV heeft de chauffeurs in eerste instantie ertoe opgeroepen het werk 72 uur neer te leggen, dus tot en met vrijdag. De FNV doet daar nog een schepje bovenop: tot en met zondag legt de bond alles plat. ,,Als de werkgevers dan nog niet bewegen, kan de staking worden verlengd, want deze is in principe voor onbepaalde tijd'', legt een woordvoerder uit.

Nieuwe cao

Het stakingsbesluit werd maandag genomen door FNV en CNV. Zij liggen al maandenlang in de clinch met werkgevers over de voorwaarden van een nieuwe cao. Het personeel wil betere afspraken over loon, werkdruk en plaspauzes. De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) vindt de eisen onhaalbaar en onbetaalbaar.

'Prikacties'

Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseerden de vakbonden de afgelopen weken al estafette-acties. Bij deze 'prikacties' werd telkens voor andere steden en regio's gekozen. Nu ze niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd, gaan de bonden over tot een landelijke staking in het streekvervoer.

'De nood is hoog'

De FNV zegt niet voor de lol te staken en ,,al helemaal niet om de reiziger dwars te zitten. De nood is hoog, en staken is helaas het enige middel", aldus een bestuurder. Werkgevers zijn ,,furieus" over het besluit. Zij hebben zich naar eigen zeggen ,,enorm ingespannen" om de bonden verder tegemoet te komen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!