Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VCP: absolute zekerheid pensioen loslaten

23-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen geld 930x520
Het idee van absolute zekerheid bij pensioenopbouw moet worden losgelaten. Dat schrijft de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in zijn nieuwe voorstel voor een hervormd pensioenstelsel.
In de plannen van de vakbond betalen werkgevers een stabiele premie, waardoor ze later niet voor extra verplichtingen komen te staan maar ook geen korting op die premies krijgen. Voor deelnemers aan het "solidaire" pensioencollectief wordt ieder jaar bepaald of pensioenen worden verhoogd of verlaagd.

'Onhoudbaar'

Met het nieuwe stelsel zou het mogelijk zijn dat iedereen in 42 jaar tijd een pensioen kan opbouwen van 80 procent van het middelloon. Het huidige stelsel vindt de VCP, evenals veel andere partijen, onhoudbaar. Door strenge buffervereisten kunnen pensioenen al tijden niet worden geïndexeerd en dreigt voor sommige fondsen zelfs korting.
Overleg tussen werkgevers, bonden en de politiek om tot een akkoord over een nieuw pensioenstelsel te komen, mondde vorig jaar uit in een mislukking. ANP

Meer over:

vcp, pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!