Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel minder stakingsdagen in 2016

01-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
staken 930x520
Werknemers hebben afgelopen jaar veel minder gestaakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat in 2016 door acties 19.000 arbeidsdagen verloren gingen. Dat was een jaar eerder nog ruim 28.000 dagen. Sinds 1999 werd er volgens het statistiekbureau slechts vier jaar nog minder dagen gestaakt.
11.000 werknemers 25 stakingen
Vorig jaar hebben 11.000 werknemers 25 stakingen gehouden. Dat waren twee stakingen meer dan een jaar eerder. Personeel in de sectoren industrie en vervoer waren afgelopen jaar het vaakst aan het staken. Die bedrijfstakken waren goed voor acht acties. Daarbij gingen in de industrie de meeste arbeidsdagen verloren. Ook kreeg deze sector met 5000 stakers de meeste mensen op de been.
Ruim vier op de vijf stakingen
Vakbonden waren afgelopen jaar goed voor het uitroepen van ruim vier op de vijf stakingen. In 90 procent van de gevallen waren de bonden ook betrokken bij de onderhandelingen die tot het eind van de stakingen leidden.
Redenen stakingen
Zes keer legden werknemers afgelopen jaar het werk neer omwille van een cao-conflict. Bij vier stakingen ging het om loon- of werktijdkwesties. De rest van de stakingen had verschillende oorzaken, waaronder een sociaal plan, verplaatsing van werk of de dreiging van ontslag.
FNV
Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator bij FNV stelt in een reactie: "We hebben in 2016 minder lang hoeven staken om tot goede afspraken te komen met werkgevers, bijvoorbeeld bij Cargill, Solidus en in de havens. Ik zie dat ook als teken van onze kracht, want in 2015 moesten we vaak lang actie voeren. Bij de brandweer hebben we langduriger acties gehad voor goede pensioenafspraken. Wij hebben als FNV wel een flink aantal keren in actie moeten komen om tot een goed resultaat te komen." ANP

Meer over:

cao, staken, fnv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!