Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Veel Nederlanders steunen actief rookvrij beleid

27-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
roken sigaret 930x520
Ruim driekwart van de Nederlanders, namelijk 76 procent, wil een actief rookvrij beleid in ons land. De steun daarvoor is sinds 2014 toegenomen met 11 procent. Dat blijkt uit een onderzoek naar het draagvlak voor tabaksontmoedigende maatregelen, dat in opdracht van KWF Kankerbestrijding is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar.
Van de 1127 ondervraagde volwassenen vindt 80 procent dat de overheid maatregelen moet nemen om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken, maar er is ook een meerderheid die wil dat bedrijven zich inzetten voor het begrip 'rookvrije generatie'. De helft van de mensen wil zelf actie ondernemen door gesprekken met kinderen aan te gaan, petities te tekenen en rokers in de buurt van kinderen aan te spreken.
'Rookvrije Generatie'
Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en voorzitter van Alliantie Nederland Rookvrij (ANR), is blij met de ontwikkelingen. ,,Dankzij krachtenbundeling, het brede maatschappelijke draagvlak en het groeiend aantal initiatieven boeken we succes en zorgen we voor blijvende verandering. Zo sluit de gemeente Amstelveen zich vandaag als partner aan en verklaren we later deze week het duizendste sportterrein rookvrij. Maar ook bedrijven als Kruidvat en supermarkt Lidl zetten zich in voor een Rookvrije Generatie en hebben bijvoorbeeld aangekondigd geen tabakswaren meer te willen verkopen.”

'Niet roken op plekken waar kinderen komen'

Zeven op de tien Nederlanders vindt dat het aantal plaatsen moet worden uitgebreid waar veel kinderen komen en waar niet gerookt mag worden. Soms fikse meerderheden zijn er te vinden voor wettelijke rookverboden voor kinderboerderijen, schoolterreinen van middelbare scholen, speeltuinen, de omgeving van kinderdagverblijven, buitensportterreinen, buitenzwembaden, voetbalstadions, attractieparken en perrons.
Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken wil 71 procent dat sigaretten niet zichtbaar zijn in het winkelaanbod. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!